zaterdag 22 september 2018: Wandeling 'Jan Blanken in Vianen'

In het kader van het Waterjaar zullen in oktober twee wandelgidsjes verschijnen die u langs plaatsen in en om Vianen zullen voeren die alles met water te maken hebben. In de lokale pers zult u daar te zijner tijd meer over kunnen lezen.
Vanzelfsprekend komt het werk van Jan Blanken daarin ook aan de orde.
Als een voorproefje organiseert de Historische Vereniging op zaterdag 22 september om 14:00 uur een wandeling langs een aantal plaatsen waar Jan Blanken actief is geweest. We starten op het kerkplein bij het beeldje van Hendrik. Wat wij niet zullen aandoen is de begraafplaats met het grafmonument van Jan Blanken. Dat ligt te ver uit de route. Tenzij er mensen zijn die er geen bezwaar tegen hebben een stuk te lopen, maar dat kan ter plaatse overlegd worden.
Als u dan de smaak te pakken heeft, raden we u aan in oktober één van de boekjes (of allebei) te kopen.
Er komt een korte wandeling in en om het centrum van Vianen en een lange wandeling van ongeveer 15 kilometer die het water in de naaste omgeving verkent.

Het maximaal aantal deelnemers voor de wandeling op 22 september is 20 personen. Bij meer aanmeldingen kan mogelijk een tweede wandeling worden georganiseerd.

U kunt zich opgeven bij Hans Kluit, telefoon 06 46625121.

woensdag 10 oktober 2018: Paardenmarkt Vianen

De historische vereniging zal, in tegenstelling tot vorig jaar weer met een kraam op de markt staan.

Wij bieden daar het door de vereniging uitgegeven boek; ‘Hendrik van Brederode en de Beeldenstorm (1566); De onstuimige geboorte van de Tachtigjarige Oorlog’, geschreven door historicus Sander Wassing, aan.

Verder kunt u oude/historische foto’s van Vianen en haar bevolking bekijken en snuffelen in ons boeken- en jaarboekenbestand.

Mensen die nog geen lid zijn en onze vereniging in haar werk willen steunen, kunnen lid worden voor € 15,00 per jaar. Het boek van Sander Wassing krijgen ze dan cadeau.

 

woensdag 17 oktober Najaarslezing

‘Stelling van Amsterdam, Een Stadsmuur Van Water’

In dit Waterjaar is voor de najaarslezing de keus gevallen op het onderwerp “De Stelling van Amsterdam”.

Sinds 1996 is dit erfgoed opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Nieuwe Hollandse Waterlinie zal bij velen bekend zijn; dit geldt hoogstwaarschijnlijk in mindere mate voor “De Stelling van Amsterdam”.
De lezing wordt verzorgd door René Ros. De heer Ros doet al jaren onderzoek naar de geschiedenis van verdedigingswerken en is de autoriteit met betrekking tot ‘De Stelling van Amsterdam’.

Tijdens de lezing wordt een documentaire vertoond en zullen ook enkele aspecten van de ‘Nieuwe Hollandse Waterlinie’ aan bod komen.

 locatie van de lezing: Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97

Inloop vanaf 19.30 uur   Aanvang 20.00 uur   Toegankelijk voor leden en niet-leden

 

zaterdag 20 oktober 2018: Najaarsexcusie 'Jan Blanken boottocht'

klik hier voor meer informatie over deze excursie