Activiteiten in september 2021:

Zoals eerder gemeld:
Woensdag 1 september
19.30 uur – 20.15 uur:
Algemene Ledenvergadering
20.30 uur – 22.00 uur:
Lezing verzorgd door Kees Tukker: De voedselcommissaris.
Plaats: De Hoeksteen, Groenekade 7,
Vianen.

Ook niet-leden zijn welkom bij de lezing, zij betalen € 2,50 p.p.
Iedereen dient zich vooraf te melden bij:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Maximaal 60 personen.

Zaterdag 18 september. Kleine excursie naar Nieuwpoort
(bij Ameide).

Onder leiding van gidsen bezoeken wij de vestingwallen. Nieuwpoort was een belangrijke schakel in de Oude Hollandse Waterlinie. Deze excursie dient als opmaat voor de herdenking, volgend jaar, van het Rampjaar 1672, waarin de Oude Hollandse Waterlinie zo'n belangrijke rol speelde.

Voor deze excursie moet u zich opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kosten voor de gidsen zijn € 3,00 per persoon (contant betalen).

Zorg dat u om 13.45 uur aanwezig bent. De auto kunt u parkeren op het Hooft, aan het einde van de buitenhaven langs de Lek.
Bij boerderij ‘Vredebest’ op Binnenhaven 24 kunt u de fiets neerzetten. Bij genoemde boerderij begint de excursie om 14.00 uur. Onder leiding van gidsen maakt u een wandeling en volgt er een uitleg over de stadswallen en de rol van Nieuwpoort in de Oude Hollandse Waterlinie.

Nieuwpoort

Enige informatie over het Rampjaar 1672.

In 1670 sluiten Lodewijk XIV van Frankrijk en de Engelse koning Karel II het verdrag van Dover. Daarin spreken ze af de Republiek gelijktijdig vanuit zee en over land aan te vallen. Op 6 april 1672 verklaren beide landen de Republiek de oorlog. Via Brabant en Limburg rukt het Franse leger op. Ondertussen hebben ook de bisschoppen van Keulen en Münster de zijde van de Fransen en Engelsen gekozen. Michiel de Ruyter krijgt het bevel een preventieve aanval op de Engelse vloot uit te voeren. Hij slaagt erin de Engelse vloot zo te havenen dat van een dreiging vanuit zee voorlopig geen sprake kan zijn.

De oorlog ter land verloopt minder voorspoedig. Op 12 juni steekt het Franse leger bij Lobith de Rijn over. Overijssel, Gelderland en Utrecht worden zonder slag of stoot bezet. Kort daarna staat de bisschop van Münster (Bommen Berend) voor Groningen en begint de stad te beschieten.

Het land lijkt ‘reddeloos’ verloren. De ‘radeloze’ regering biedt Lodewijk Brabant en Limburg aan in ruil voor vrede. Het ‘redeloze’ volk geeft de regenten de schuld en eist dat zij Willem III benoemen tot stadhouder en opperbevelhebber van vloot en leger. Op 2 en 3 juli verlenen de Staten van Zeeland en Holland Willem het stadhouderschap. Desondanks worden op 20 augustus Johan en Cornelis de Witt in den Haag vermoord, omdat zij verantwoordelijk worden geacht voor de ramp die de republiek heeft getroffen.

Als door een wonder keren zich de krijgskansen. De bisschop van Münster geeft op 28 augustus het beleg van Groningen op. Het Franse leger ziet zijn opmars gestuit doordat van Amsterdam tot Brabant de sluizen van de (Oude) Hollandse Waterlinie zijn opengezet. In het jaar daarop weet Michiel de Ruyter de Engelse vloot definitief te verslaan, waarop Engeland de strijd staakt.  In mei 1674 trekken de Fransen zich terug. Het duurt echter nog vier jaar voordat Lodewijk uiteindelijk vrede sluit. De Republiek is door het oog van de naald gekropen.
(Bron: Bosatlas van de Geschiedenis van Nederland, Groningen 2011)

Activiteiten in oktober 2021:

Lezing Bas van Wiggen op 6 oktober.
- Vianen in WOII.
Informatie over locatie en onderwerp volgen in de volgende Nieuwsbrief.

Wel kunt u zich nu opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Excursie den Bosch en kamp Vught op 23 oktober. Informatie over de excursie en kosten volgen in de volgende Nieuwsbrief.

Aangezien het aantal deelnemers voor 9 oktober moet worden doorgegeven aan kamp Vught en het restaurant voor de lunch en de busmaatschappij, graag voor 9 oktober aanmelden. Wederom zo spoedig mogelijk opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..