In het Historisch Museum te Amsterdam bevindt zich een portret van Joan Blaeu,

838px Joan Willemsz Blaeu

Portret van J. Blaeu. Schilderij door J. van Rossum, 1663. Amsterdam, Historisch Museum. (foto: RKD)

dat in 1663 geschilderd werd door Jan van Rossum. Dr Joan Blaeu, die opgeleid was als jurist, nam de beroemde boekhandel en drukkerij van zijn vader Willem Jansz Blaeu over. Joan Blaeu bekleedde in Amsterdam diverse bestuursfunkties. Zo was hij bijvoorbeeld van 1651 tot 1672 Raad van Amsterdam. Uit die tijd dateert het portret dat Jan van Rossum schilderde.

Over de schilder Jan van Rossum - ook wel Van Rossem genaamd - is weinig bekend. Hij moet omstreeks 1630 te Vianen geboren zijn en is daar mogelijk ook overleden. Maar wanneer hij gestorven is, is evenmin bekend. Gesigneerde en gedateerde schilderijen van Jan van Rossum zijn bekend van 1654 tot 1673. De vraag of Van Rossum zijn schildersatelier in Vianen had, kan vooralsnog niet met absolute zekerheid beantwoord worden. Het is dus ook niet met zekerheid te zeggen dat het portret van Blaeu in Vianen gemaakt is. Maar wel staat vast, dat er kontakten waren tussen een van de leden van de beroemde familie Blaeu en de schilder Jan van Rossum uit Vianen.


Dit is het vijftiende artikel uit de reeks 'Kaarten en plattegronden van Vianen en de Vijfheerenlanden'. Overgenomen uit het tijdschrift nr 3/4, 9de jaargang 1984. Het volgende artikel is "De 18de eeuw".

Meer over: Joan Blaeu, Jan van Rossum.